Wat is AD(H)D?

Kan jij je moeilijk concentreren? Raak je snel afgeleid? En ben je soms hyperactief? Dit zijn kenmerken van AD(H)D (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). AD(H)D is een aandachtstekortstoornis (ADD), eventueel gecombineerd met hyperactiviteit (H).

AD(H)D kan in verschillende vormen voorkomen:

  • Het gecombineerde type (ADHD) waarbij je problemen ervaart op het gebied van zowel aandacht en concentratie als impulsief en overactief handelen.
  • Het overwegend onoplettendheidstype (ADD) waarbij je voornamelijk problemen ervaart met het vasthouden van je concentratie en aandacht.
  • Het overwegend hyperactief/impulsief type (H) waarbij je voornamelijk problemen ervaart met betrekking tot impulsiviteit en/of rusteloosheid.

Kenmerken
Er zijn verschillende kenmerken die typerend zijn voor AD(H)D: concentratieproblemen en een korte spanningsboog, moeite hebben met je aandacht erbij houden, impulsief gedrag, rusteloosheid, een grote dosis energie, niet goed kunnen plannen en ongeduldig zijn.

Impact
Elke vorm van AD(H)D kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Je bent vaak dingen kwijt en wordt aangesproken door je omgeving dat je niet zo druk moet zijn. Op school scoor je minder goed op toetsen en vind je het lastig om goed op te letten in de klas. Misschien voel je je ook onzeker, doordat je zo vaak aangesproken wordt op je gedrag en je niet zo makkelijk vrienden maakt op school. Je kan hierdoor op de lange termijn achter gaan lopen in je sociale en persoonlijke ontwikkeling en er op latere leeftijd hinder van ervaren.

Waar kunnen wij jou mee helpen?
Bij De OpgroeiPraktijk kunnen wij je helpen wanneer er een vorm van AD(H)D bij jou geconstateerd is. Wij kunnen de symptomen op verschillende manieren behandelen. Je kan (op verwijzing) medicatie krijgen. We kunnen je ook behandelen met behulp van (cognitieve) gedragstherapie. Hier betrekken wij jouw ouders ook bij. Met onze behandelingen bestrijden en verminderen wij jouw symptomen, waardoor jij thuis, op school en bij andere activiteiten beter kan functioneren.

Tips (voor ouders)
Onze betrokken psycholoog kan het beste aangeven welke tips voor je kind het beste passen bij het verminderen van en om leren gaan met AD(H)D. Enkele algemene tips: 

  • Zorg voor structuur in de dag, maak gebruik van een agenda en zet alarmen in je telefoon voor herinneringen.
  • Maak lijstjes met verschillende dingen die je moet doen.
  • Beloon positief en gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag.
  • Zorg voor een rustige plek in huis waar je kind huiswerk kan maken en zich terug kan trekken.
  • Zorg voor duidelijke regels en grenzen en maak gebruik van een beloningssysteem.