Wat is neuropsychologisch functioneren?
Je neuropsychologisch functioneren zegt iets over de mate waarin jij de wereld om je heen begrijpt en je kunt aanpassen aan verschillende situaties. Hoe jij informatie in je opneemt en verwerkt speelt hierin een rol. De ontwikkeling van jouw neuropsychologisch functioneren gaat hand in hand met het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan: luisteren naar de leerkracht, het onthouden en opvolgen van instructies, kunnen samenwerken en jezelf ‘afremmen’ als het nodig is. Als iemand moeite heeft met het verwerken van informatie of zichzelf beheersen, kan dit voor belemmeringen zorgen in het dagelijks functioneren en het contact met anderen.
Kenmerken
Belemmeringen in het neuropsychologisch functioneren kan je op verschillende manieren herkennen. Bijvoorbeeld als je merkt dat je vaak niet weet wat de ander heeft gezegd of niet weet hoe je iets moet aanpakken, terwijl jouw klasgenoten al wel aan de slag zijn. Of je merkt dat wanneer iemand iets uitlegt, je je moeilijk kan voorstellen hoe iets eruit zou zien. Je vindt het moeilijk om een plan te maken of om meerdere dingen tegelijk te doen.
Impact
Belemmeringen in het neuropsychologisch functioneren kunnen jou op allerlei manieren in de weg staan. Als informatieverwerking je veel energie kost, wil je vaak wel heel graag iets nieuws leren maar kom je erg moe thuis van school. Het staat je dubbel in de weg! Iets nieuws leren gaat moeilijker en je hebt ook geen energie meer over om leuke dingen te doen.
Wat kunnen wij voor je doen?
Samen met jou en je ouders bekijken we waarin je de meeste problemen ervaart en hoe dat jouw functioneren belemmert. Daarna bekijken we samen met jullie hoe we het beste antwoord kunnen geven op de vragen die je aan ons hebt gesteld.
Dit doen wij op allerlei manieren, afhankelijk van wat past bij jouw vragen. Dat kunnen observaties en gesprekken zijn, met bijvoorbeeld ouders en leerkrachten. Ook kunnen we voorstellen om een aantal testen te doen om bepaalde vaardigheden beter in beeld te brengen. Wij bekijken dan wat je al goed kan en waar je nog moeite mee hebt. Al die informatie kan ons helpen om antwoord te geven op jullie vragen en aan te sluiten op wat jij nodig hebt om minder last te hebben van de belemmeringen die je ervaart. We zullen met jou en je ouders meedenken hoe je gebruik kan maken van jouw sterke kanten om je minder sterke kanten te helpen ondersteunen.
Tips voor ouders
- Stimuleer de taalontwikkeling van je kind door veel tegen hem te praten, benoem wat hij ziet, wat hij aan het doen is en wat hij meemaakt.
- Bouw voldoende rustmomenten in.
- Neem je kind serieus en geef hem de ruimte om eigen gedachten en ideeën zelfstandig te verwoorden.
- Geef je kind de ruimte om zelfstandig succeservaringen op te doen en hem te laten ervaren dat het lukt om zelf iets te leren en stappen te zetten in zijn ontwikkeling.
- Probeer momenten in te bouwen waarop je samen met je kind een gezelschapsspel doet, een boek leest, knutselt of een game speelt.