Wat is hechtingsproblematiek?
Hechting is een proces dat plaatsvindt vanaf de zwangerschap en speelt zich af tussen het kind en de ouder(s)/verzorger(s). Wanneer dit proces goed verloopt, heb je een duurzame en liefdevolle basis waardoor je kind zelfvertrouwen ontwikkelt en zich in contact met anderen op zijn gemak voelt. Ook is het belangrijk voor de vorming van een gezonde identiteit en de basis van relaties met anderen.
Kenmerken
Er kunnen verschillende patronen ontstaan die je kind belemmeren in zijn ontwikkeling. Verschillende patronen die bij kinderen bij kunnen dragen aan hun problemen zijn:
- Vermijdend gehechtheidspatroon: Je kind is geneigd zich terug te trekken. Hij verwacht niet zoveel van anderen en probeert problemen en conflicten zelf op te lossen. Je kind zal niet snel bij jou of andere volwassenen aan de bel trekken voor hulp en hij komt heel zelfstandig over.
- Angstig gehechtheidspatroon: Je kind heeft moeite om op zichzelf te vertrouwen. Om zich zekerder te voelen, zoekt hij toenadering bij jou of andere volwassenen en vraagt continu om bevestiging. Dit kan vaak claimend overkomen.
Impact
Wanneer er sprake is van hechtingsproblematiek, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor jou als ouder en voor de ontwikkeling van jouw kind. Binnen een gezin zorgen deze patronen dan ook voor veel spanningen.
Wat kunnen wij voor je doen?
Bij De OpgroeiPraktijk kunnen we helpen om deze belemmerende patronen te doorbreken. Wij bieden (intensieve) ouderbegeleiding en een behandeling waarin de ouder-kind interactie centraal staat. In sommige gevallen zijn de hechtingsproblemen zo complex, dat wij je zullen verwijzen naar een gespecialiseerde instelling.
Tips voor ouders
- Creëer een duidelijke en voorspelbare omgeving voor je kind met een vaste dagstructuur.
- Probeer zo sensitief mogelijk te zijn: signaleer en speel in op de onderliggende behoeften van je kind.
- Help je kind om woorden te geven aan de emoties en onderliggende behoeften van je kind.
- Leg uit welke gevoelens er bij jou zelf opkomen, zodat je kind jou ook beter leert begrijpen en zich in een ander leert inleven.
- Maak regelmatig een uitje samen met je kind, zodat je elkaar beter leert kennen in een ontspannen omgeving.